Hoe zijn de kosten van zonnepanelen opgebouwd?
Hoe weet je wat de kosten voor zonnepanelen zijn. Dit is van vele factoren afhankelijk. Het is dus belangrijk om dit goed te berekenen. Je kan de kosten laag houden, maar de duurdere panelen en installatie bieden meer opbrengst en een hoger rendement. In dit artikel leer je hoe de kosten voor deze installaties zijn opgebouwd.
Hoeveel wil je opwekken?
Leer meer over de kosten van zonnepanelen op Zonduurzaam.nl. Kijk daarbij dan in ieder geval naar hoeveel elektriciteit je wilt opwekken. Wanneer je zelfvoorzienend wilt zijn, heb je meer nodig dan wanneer je deels bij een leverancier energie afneemt. Je moet ook weten wat je jaarlijkse elektriciteitsbehoefte is. Gemiddeld is dat in Nederland zo’n 3500 kWh per jaar. Je hebt dus zeker zo’n 4100 Wattpiek nodig aan vermogen dan. Er zijn meestal tussen 6 en 16 panelen op een woning nodig.
Welke kwaliteitsklasse kies je?
Er zijn drie soorten zonnepanelen. In de eerste plaats zijn er de amorfe zonnepanelen. De prijs ligt zo’n 30% lager dan bij de andere modellen. Ze wekken naar verhouding meer op onder minder goede omstandigheden. Over het geheel leveren ze echter slecht iets meer dan de helft op dan andere soorten zonnepanelen. Je kan ook voor polykristallijne zonnepanelen kiezen. Deze kennen een lage prijs en hoog rendement. Ze hebben een blauwe kleur. Daarnaast zijn er de monokristallijne zonnepanelen. Deze zijn zwart. Ze zijn duur, maar bieden wel het hoogste rendement.
Welke omvormer heb je nodig?
De omvormer is essentieel voor de installatie. Zo zet je gelijkstroom om in wisselstroom voor je elektriciteitsnet. Er zijn veel verschillende soorten op de markt. Daarom kunnen de kosten ook verschillen. Het aan te raden om hier niet op te besparen. Je kan in sommige gevallen goed doen aan de keuze voor micro-omvormers om zo niet in serie te schakelen. Zo haal je meer uit je installatie.
De installatie verzorgen
Niet elk huis is hetzelfde. Daarom is het ook belangrijk om de juiste beugels, consoles of andere materialen aan te schaffen. Het gewicht en het formaat van de zonnepanelen spelen daar natuurlijk ook een rol in. Kijk ook naar wat er nodig is in de meterkast aan aanpassingen en welke materialen je nodig hebt. De installatie laat je over aan een expert. Die kan dit in een dag doen. Daarvoor zijn wel kennis en ervaring nodig. Dit is ook in jouw voordeel bij het gebruik van de installatie.