Vochtproblemen in de winter
Vochtbestrijding is voor veel huishoudens tijdens de winterperiode een uitdaging om te bestrijden. Op de eerste plaats krijg je met het lastigste te maken en dat is, dat het huis tijdens de winter periode heel slecht warm te krijgen is, de stookkosten stijgen, vocht op de ramen en schimmel op de muur is dan schering en inslag in deze periode. Gelukkig zijn er alternatieven die een oplossing bieden voor dit probleem. Allereerst is het probleem van vochtige ruiten alom bekend en ondanks het feit dat er mogelijk een installatie is van een dubbele beglazing bij de ramen, heb je toch het probleem dat er elke ochtend vochtvorming voorkomt.
Vocht op de ramen beschadigt het voegwerk en/of het siliconen gedeelte dicht bij het glas en er kan schimmelvorming optreden. Dagelijkse activiteiten en onze aanwezigheid in de woning zorgen ervoor dat er vocht ontstaat op de ramen. Een gezin is in staat om minimaal 10 liter vocht te produceren. Overgrootste deel van vocht uitscheiding gebeurt in de nachtelijke uren en bij een geringe ventilatie kan het vocht nergens heen en uit zich in de vorm van ramen die beslagen zijn. Ook als er geen afzuigkap is in de keuken, krijg je te maken met ramen die beslagen zijn tijdens het koken. Naast vochtige ramen is schimmelvorming in de muren van een kelder of zolder, een veel voorkomend probleem tijdens de winter periode. Tijdens de winter periode heeft een huis die vochtig is, een verhoogde kans op vochtproblemen zoals schimmels. Identieke vochtproblemen komen voornamelijk voor in woningen en ruimtes die te maken hebben met een hoge luchtvochtigheid en vochtige muren als gevolg van opstijgend vocht. Wasruimtes die slecht geventileerd zijn en koude vochtige ruimtes zijn het meest vatbaar voor opstijgend vocht. Daar schimmelvorming ook een groot gezondheidsrisico met zich meebrengt en de woning beschadigt is het probaat dat het bestreden wordt.
Om vochtproblemen enigszins tegen te gaan kun je het volgende doen: Betere isolatie, Meer verwarmen, Opstijgend vocht aanpakken en Extra ventilatie installeren. Een slechte isolatie is bij de meeste oude huizen vaak het probleem. Slechte isolatie zorgt voor koude muren in het huis. Vocht kan namelijk makkelijk condenseren op koude muren en dit zorgt uiteindelijk voor de stijging van luchtvochtigheid. De muur en alles wat erop is zoals schilders en of behang kunnen dan aangetast worden. Door geregeld het huis te laten luchten en ervoor te zorgen dat goed verwarmt wordt, kun je ervoor zorgen dat er geen vochtproblemen ontstaan. Aan de andere kant is het goed om te weten dat als de vochtproblemen een dieperliggende oorzaak hebben, er een uitgebreide vochtbehandeling aan te pas moet komen.
Kijk voor meer info op: https://www.vochtbestrijding.info/