Hoe richt je een muur in?

De bekende kenmerkende muur werd een trend in de jaren negentig, toen zowat elke woningvernieuwingsshow en interieurontwerper dit decoratieve idee gingen gebruiken om een ​​brandpunt te creëren in een anders saaie kamer. Het gevolg was dat het een beetje overdreven werd, en uiteindelijk viel het idee uit de gratie.

Maar zoals ze zeggen, heeft de geschiedenis de neiging zich te herhalen, en het idee van de functie muur is terug en groter dan voorheen! Deze keer gaat het echter om strategisch gebruik van verf en textuur in plaats van alleen naar een willekeurige muur te wijzen en er een felle kleur aan toe te voegen. En waar kenmerkende muren meestal waren gereserveerd voor woonkamers, zijn deze accentgebieden nu verplaatst naar de rest van het huis.

Naast het brengen van kleur en karakter in een kamer, is het andere voordeel van een functiewand dat het minder kost dan het oplijsten van alle vier muren van een kamer. Maar je moet natuurlijk slim zijn met de muur die je kiest, de manier waarop je het een opvallend punt gaat maken, hoe het in evenwicht is met de rest van de kamer, enz.

1. Hoe kies je een feature wall?
De beste muur om in een brandpunt te veranderen is er een die de focus van de ruimte al vasthoudt. Dit kan de muur achter de bank of tv in de woonkamer zijn of de muur aan het hoofdeinde van het bed in de slaapkamer.

Vermijd altijd muren met vensters en deuren, omdat deze de aandacht afleiden van het visuele effect dat u probeert te creëren. Architecturale kenmerken zoals open haarden kunnen echter ideaal zijn voor speelwanden, omdat het een gebied markeert dat al van aandacht geniet.

En gebruik nooit een muur die te klein is voor een accentstuk, want het kan de ruimte rommelig maken.

2. Feature wall idea: Paint
Een blikje verf is een van de gemakkelijkste manieren om een ​​speciale muur te maken. Bedenk hoe één muur in een geheel andere kleur de aandacht trekt en een kamer nieuwe dimensies geeft.

Maar welke kleur moet je kiezen? Dat hangt af van het huidige decor in de kamer, plus de sfeer die u wilt overbrengen. Terwijl donkere kleuren broeierig en overweldigend kunnen zijn, kunnen ze ook zorgen voor een contrasterend effect van de zachtere / neutrale tonen van de kamer. Onze aanbeveling is om:

• Verf de speelwand in een tint die een paar tinten donkerder is dan de rest van de muren van de kamer (bijvoorbeeld duifgrijs tegen witte / gebroken witte muren);

• Kies voor een contrasterende / complementaire kleur (zoals fel oranje in een kamer met blauwe wanden); of

• Kijk naar de terugkerende kleuren in de kamer, zoals de bank, spreidkussens, lampenkappen, en laat dat uw inspiratie zijn voor de tint van de kenmerkende muur.

3. Feature wall idea: Wallpaper
Als je vindt dat een geschilderde muur te saai is en een patroon in het brandpunt van de ruimte wil introduceren, kan wallpaper helpen! Maar houd er rekening mee dat het soort behang dat je kiest, moet aansluiten bij de rest van de kamer – het moet de ruimte aanvullen, niet omver werpen.

Hoe ziet dat gedessineerde behang eruit in de meubels en decoratiestukken van de kamer? Een woonkamer met drukke motieven in zijn banken en tapijten heeft bijvoorbeeld geen opvallend behang met dierenprints en botanische stencils nodig. Kies liever voor iets subtiels en elegants, zoals behang met een hoofdtint die op de kleinste patronen past.

En onthoud dat behang een lastige vaardigheid kan zijn, dus als je niet helemaal zeker weet wat je moet doen, haal dan liever een professional voor de klus.

4. Feature wall idea: afbeeldingen en illustraties
Het monteren van een afbeeldingengalerij is een andere manier om een ​​speciale muur te maken. Breng een samenhangend ontwerp naar een verscheidenheid aan foto’s door ze samen te binden in één thema (zoals familie of landschappen), of met een gemeenschappelijk kleurenpalet (zwart-witafdrukken kunnen vrij tijdloos lijken).

Kadreer ze in complementaire frames, hang ze aan de gekozen muur (denk aan voldoende ademruimte tussen die stukjes) en kijk hoe de muur aandacht heeft.

5. Feature wall idea: Een geschilderde muurschildering

Denk aan een muurschildering als verf vermengd met artistieke expressie. Hoe zou een bergketen, een kaart van de wereld of een rustig strandgezicht op een speciale muur kunnen kijken? Misschien kan een weelderige bosachtige omgeving op een muur bespat de rust van je tuin binnenshuis brengen?

Muurschilderingen zijn vooral populair voor kinderkamers, waardoor ze karakter en fantasie toevoegen en tegelijkertijd veel stijl en kleur garanderen voor de ruimte van een jongere.

Bekijk hieronder onze partners eens welke leuke artikelen aanbieden uit deze categorie, wil je hier ook bij staan? Vul het contact formulier in en we voegen je snel toe!