klok

Hoe kies je de klok die het best in je interieur past?

Heb jij het gevoel dat die lege plek aan de muur in je woonkamer of elders in het huis best wat wanddecoratie kan gebruiken, maar je weet nog niet precies wat? Geef je de voorkeur aan een klassiek of juist modern tintje? Ben je ook nog iemand die vaak laat komt? Wat denk je dan van een klok? Ja, een klok! Zo wordt die muur opgeluisterd en jouw woonkamer sjieker, en ben jij voortaan ook nog op tijd voor je afspraken!

Welke klok?

Op basis van hun tijdweergave kunnen we klokken onderverdelen in analoge of digitale klokken. Bij analoge klokken is het gebruikelijk om drie wijzers te zien, de uur-, de minuut- en de secondewijzer. Er zijn modellen met alleen de uur- en minuutwijzer. Op de wijzerplaat kennen we doorgaans de uuraanduiding middels cijfers –veelal Arabische of Romeinse cijfers– en de minuutaanwijzing middels streepjes, maar er bestaan ook minimalistische modellen zonder enige cijfers.

Uitgelicht: Aftelklok kopen? Grote collectie digitale aftel klokken

Digitale wandklokken weeergeven, afhankelijk van de uitvoering, het uur, de datum, en andere handige informatie zoals de temperatuur en de dag van de week. In principe net als de klok op je smartphone, maar nu hangt het aan de muur. Weet jij op basis hiervan al wat jouw voorkeur geniet? Nee? Misschien kan je warm gemaakt worden voor een prachtige analoge klok.

Analoge klokken

Er bestaat een scala aan analoge klokken zoals slingerklokken, koekoeksklokken, stationsklokken, en skeletklokken. Een zeer bekende slingerklok is de grootvaderklok, een door gewichten aangedreven uurwijzer welke periodiek gecalibreerd dient te worden voor precisie. Het voordeel van een slingerklok is dat het niet op batterijen of electriciteit loopt. Een nadeel is dat het niet geluidloos is, maar als je geen bezwaar hebt tegen het tikkend geluid, kan zo een klok een prachtige additie zijn voor je woonruimte.

Tip: zwarte klok

Grootvaderklokken komen door hun ontwerp in een kast die meteen als kunstwerk dienst doet door de prachtige versieringen erop. Ze hebben ook een antieke uitstraling en indien dit jouw stijl is, kan je niet fout gaan met zo een klok.

Een andere variant slingerklok is de welbekende koekoeksklok, die eveneens de grootvaderklok een waar kunstwerk kan zijn door de prachtige kast waarin het uurwerk gehuisd is. Een prima keus voor degenen die een beetje leven in de brouwerij willen, afkomstig van een ‘koekoek’ die op het uur zijn aanwezigheid kenbaar maakt door of een geluid, of zijn verschijning uit een holletje, of beide.

Ben je nu geïnspireerd geraakt om een klok te gaan kopen? Mooi, een wereld van klokken wacht op je!