Brandblusser

Met een geruster gevoel wonen met deze brandveiligheid tips

Brandveiligheid gaat ons allen aan. Zowel op de werkvloer als thuis willen we in een brandveilige omgeving verblijven. Maar dit is niet vanzelfsprekend. Hier moet aan gewerkt worden, maatregelen dienen genomen te worden, en brandveiligheid bewustzijn dient gecreëerd te worden. Een brand kan je nooit helemaal uitsluiten, helaas, maar het is wel mogelijk om de kans op een brand zover terug te dringen dat deze verwaarloosbaar is.

Kennis en bewustzijn

Vooropgesteld wil je kennis en bewustzijn stimuleren zowel bij jezelf als je naasten omtrent het onderwerp brandveiligheid. Het is aan te bevelen om zo nu en dan eens een artikel te lezen over dit vakgebied. Ook zijn er interessante video’s op het internet, specifiek op YouTube over brandinspecties en demonstraties bijv. hoe dien je een rookmelder te installeren. En dit is allemaal gratis. In deze brandveiligheid kennisbank lees je ook tientallen zo niet honderden artikelen kosteloos. Het is aan te raden om wellicht iedere zondagmiddag hier eens te kijken voor nieuwe artikelen en je kennis bij te spijkeren.

Hulpmiddelen

Maar kennis en bewust zijn niet genoeg. Je moet natuurlijk ook de hulpmiddelen in huis hebben die helpen om brand te voorkomen en te bestrijden. Er zijn meerdere dingen die je op preventie en detectie vlak kunt doen. Voor de hand ligt om rookmelders te installeren. Een pro tip hier is dat je er bij aanschaf van zo een melder op moet letten of deze wel voldoet aan de NEN 2555 normering. We zullen hier in dit artikel niet uitleggen waar dit voor staat, maar vraag het de verkoper, die weet dit zeker. Over het algemeen worden wel voornamelijk NEN 2555 rookmelders verkocht in Nederland, dus de kans dat je er eentje koopt die niet voldoet aan die eisen is klein.

Een brandblusser is natuurlijk onontbeerlijk. De meeste huishoudens heb die ook wel in huis. Waar het wel vaak aan schort is het onderhoud. Indien je een brandblusser niet controleert van jaar tot jaar, kan de vervelende situatie ontstaan dat er defecten insluipen, en wanneer de nood dan hoog is, de brandblusser vrijwel waardeloos is. Zo een situatie wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Lees hier meer over brandblusser controle. Dit kun je an sich prima zelf doen. Een van de aandachtspunten is dat de instructies nog goed leesbaar moeten zijn. En let ook op de plaatsing van de brandblusser in kwestie. Is deze goed toegankelijk? Je wilt niet minutenlang hoeven te zoeken en na te denken waar de brandblusser nou staat tijdens een uitslaande brand.

Enfin, met de juiste kennis en hulpmiddelen, kan het risico op brand ook in jouw huishouden teruggebracht worden tot een acceptabel niveau. Brandveiligheid is zeker geen hogere wiskunde, het kost alleen wel wat tijd en aandacht. Maar dit verschaft je dan wel een gerust gevoel in eigen huis en dat is ook wat waard.