Waarom je huis verzilveren?

Lees hier over waarom je huis verzilveren. In deze tekstblog is ook te lezen over enkele mogelijkheden om je huis te verzilveren. Van oudsher wordt gezegd dat het eigen huis een spaarpot is, en hoe kun je de stenen uit laten keren in contanten.

Enkele mogelijkheden

Een heel direct voorbeeld van een huis verzilveren is het huis verkopen en overgaan naar een huurhuis. Iedereen kent hierin wel een voorbeeld. De bewoner heeft dertig jaar lang het voordeel van hypotheekrenteaftrek gehad, is veel aan het klussen in en om het huis geweest, maar de laatste jaren was het alleen nog maar onderhoud. Door leeftijd valt dat zwaar, en dat geeft dan de doorslag om over te gaan naar een huurhuis waarbij het onderhoud voor de woningcoöperatie is. Dat huurhuis wordt dan prachtig ingericht, want er zijn contanten genoeg om dat te doen, en als extra wordt er een camper aangeschaft. Het huis was letterlijk een spaarpot, het was in de guldentijd gekocht en nu met de euro verzilverd. De waarde van de woning was een aantal keer over de kop gegaan. Een andere mogelijkheid is deels verhuren van de woning. Echter dan ben je sterk afhankelijk van de locatie van de woning. Als de woning in een studentenstad gelegen is zoals Utrecht of Groningen, dan kun je een kamer verhuren aan een student. Waar flink geld wordt gemaakt met kortstondig onderverhuur, is in de toeristische gebieden. Maar dan moet je woning weer wel op een waddeneiland of aan de kust staan. Een voorbeeld hierin is Walcheren in de zomermaanden, dan hangt er aan elke woning het bordje met de tekst ‘Zimmer frei’ om het aan Duitse toeristen te verhuren. Soms verblijven de feitelijke bewoners in een caravan in de tuin, de gehele woning wordt dan verhuurd aan toeristen. Dit zal een flinke duit in het laadje brengen, en een goed antwoord op op de vraag; waarom een huis verzilveren.

Verpanden van de woning

Snel een huis verzilveren kan middels het ophogen van de bestaande, of het afsluiten van een nieuwe, hypotheek. Echter dat zijn van die voorvallen die je eigenlijk alleen moet doen in noodsituaties. Op de lange termijn is het een dure manier van je huis verzilveren. In feite heb je geen eigen huis meer, maar een huis van de bank, jij zit erin als dure huurder want de onderhoudskosten zijn voor jou. Het is beter om juist te streven naar het volledig aflossen van de hypotheek. Wat wel meezit als je besluit om het huis te verpanden aan de bank is de lage rente die je over de hypotheekschuld moet betalen. De vraag rest dan alleen, waarom je huis verzilveren?