Comfortabele huisaanpassingen voor senioren

Op latere leeftijd kunnen zaken die eerder vanzelfsprekend waren ineens moeilijkheden opleveren. Een hoge drempel, badkamervoorzieningen of een steile trap: wonen op dezelfde locatie kan lastiger worden. Met enkele huisaanpassingen is verhuizen niet nodig. De volgende vijf huisaanpassingen kunnen het wooncomfort verhogen en thuis blijven wonen eenvoudiger maken.

1. Drempelhulp

Een drempelhulp is een kleine helling die het makkelijker maakt om over een drempel te verhogen. Een drempelhulp is vooral bedoeld voor bijvoorbeeld een rolstoel, rollator of scootmobiel. De drempelhulp wordt tegen de drempel aangelegd, waardoor het makkelijk wordt om over de drempel te rijden, zonder dat er veel kracht of tillen aan te pas hoeft te komen.

Voor iedere drempel is een drempelhulp beschikbaar. Hiervoor moet gemeten worden hoe hoog de drempel is en gekeken worden hoe lang de drempelhulp mag zijn. Hierbij kan gekozen worden voor verschillende materialen, waarbij de grip altijd belangrijk is om de grip te waarborgen.

2. Steun

Door het hele huis kunnen eenvoudig steunen worden aangebracht in de muur. Dit kan bijvoorbeeld naast het bed, het toilet en in de badkamer. Een steun kan helpen om stabiel op te staan en te blijven staan.

Een steun kan eenvoudig worden aangebracht aan de muur en past vrijwel overal.

3. Bidet

Voor comfort en goede hygiëne kan een bidet geïnstalleerd worden in de badkamer of in een toilet. Daarbij kan gekozen worden voor een losstaande bidet of een bidet die wordt ingebouwd in het toilet.

Met een bidet wordt er veel comfort en gemak in huis gebracht. Een bidet wordt ook wel een Japans toilet genoemd, hoewel veel mensen in Nederland het vooral kennen als een voorziening die je terugziet in Frankrijk. Inmiddels is de bidet ook in Nederland goed ingeburgerd en goed verkrijgbaar en installeerbaar.

4. Elektrische deur

Een elektrische deur is een deur die op afstand geopend en gesloten kan worden. Zo is het niet meer nodig om altijd naar de deur te lopen om deze te openen. Dit voorkomt ongemak en ongelukken.

Een elektrische deur kan worden geopend met een knop, bijvoorbeeld in de woonkamer, maar ook met een telefoon app. De keuze is hierbij aan de bewoner. Op verschillende plekken kan een knop geïnstalleerd worden voor het openen van de deur.

5. Deurbelcamera

Met een deurbelcamera kan gezien worden wie er voor de deur staat. Dit is een goede aanpassing naast een elektrische deur. Zo hoeft de deur niet geopend te worden voor een mogelijk onbekend persoon.

De deurbelcamera kan bijvoorbeeld werken met een draagbare display die in de woonkamer staat of wederom via een telefoon app.