Sculpturen maken een tuin of een interieur uniek

Sculpturen zijn kunstwerken die gemaakt worden uit een blok materiaal. Vervolgens worden hier stukjes afgehaald zodat er een vorm ontstaat. Een beeldhouwwerk is dus een sculptuur en waarschijnlijk is dat de meeste bekende soort. Maar er worden wereldwijd sculpturen gemaakt van allerlei materialen en op allerlei manieren. Er zijn kunstenaars die beelden van hout maken door deze te bewerken met een kettingzaag. Je bent waarschijnlijk wel bekend met beelden van ijs, die ook via deze methode worden gemaakt. Een beeldje gesneden met een mes uit een stuk hout is ook een sculptuur.

Sculpturen: de subtractieve methode

De mensheid maakt al millennia lang sculpturen. Het definiërende kenmerk is dat ze gemaakt zijn door materiaal te verwijderen. Dit wordt ook wel de subtractieve methode genoemd. Een beeldhouwer doet dat met een beitel. Er zijn ook plastieken die gemaakt worden via de additieve methode en dat betekent dat er materiaal wordt bijgevoegd. Een beeld van klei is daar een goed voorbeeld van en bronzen beelden die gegoten worden ook. Niet alle beelden zijn dus automatisch sculpturen. De methode waarmee ze gemaakt worden bepaalt of ze zo kunnen worden gedefinieerd of niet.

Getalenteerde kunstenaars

Ook vandaag de dag zijn er een aantal getalenteerde Nederlandse kunstenaars die schitterende beelden maken met de subtractieve methode. Hier is veel talent en precisie voor nodig, want één foutje en je kunt opnieuw beginnen. Voor het maken van plastieken is niet minder talent gewenst, maar omdat het materiaal kneedbaar is kunnen foutjes gemakkelijker worden weggewerkt. Als jij een sculptuur aanschaft dan bezit je dus een kunstwerk waarvoor een kunstenaar tijden lang stukjes heeft verwijderd tot er een perfecte vorm is overgebleven. Dat is een hele bijzondere eigenschap van een bijzonder kunstwerk.

Een beeld voor jezelf of als cadeau

Iedere sculptuur is een schitterend toevoeging voor huis en tuin. Als jij een sculptuur voor jezelf aan wilt schaffen, dan maak je je interieur uniek en je tuin bijzonder. Het is ook een persoonlijk voorwerp, want het beeldt ook jouw persoonlijke smaak uit. Ben je op zoek naar een cadeau voor iemand voor een bruiloft, een pensionering, een jubileum, afscheid collega of een andere belangrijke gebeurtenis, dan zijn sculpturen ook een hele mooie manier om dat te vieren. Kies een beeld uit waarmee een bepaalde emotie (liefde, waardering, trots, succes, geborgenheid, een nieuw begin, enzovoorts) wordt afgebeeld en degene die hem ontvangt wordt de rest van zijn of haar leven aan deze gebeurtenis herinnerd. Het is een waardevol geschenk dat niet snel verkeerd zal worden ontvangen.

Op zoek naar de perfecte sculptuur

Het is tijd om sculpturen te gaan bekijken en ook daar maak je wat leuks van. Ga naar verschillende galerieën en bekijk de beelden daar in het echt. Er zijn ook kunstenaars die sculpturen op maat maken, dus op die manier kun je ook een uniek exemplaar bemachtigen. Wat ook je reden, met een sculptuur in huis, in je tuin of als geschenk zal je altijd indruk maken.