Bespaar maximaal op uw woonlasten

In bijna elk Nederlands huishouden zijn de woonlasten de hoogste kosten post. De huur of hypotheek, verschillende verzekeringen, stookkosten en het onderhoud van de woning kunnen elke maand een hoop kosten met zich meebrengen. Die kosten omlaag brengen kan vrij eenvoudig met een paar simpele stappen

Stap 1: Vaste lasten in kaart brengen

Om een goed overzicht te krijgen van uw vaste lasten en waar veel geld in gaat zitten is het slim om een duidelijk overzicht te maken van uw maandelijkse kosten. Begin hierbij met uw en uw eventuele partners inkomen. Loon, pensioen, uitkering en eventuele toeslagen. Kijk hierna naar de vaste lasten per maand, maar ook naar dagelijkse uitgaven als boodschappen en dagjes uit.

Stap 2: Besparen

Nu u een duidelijk inzicht heeft in uw vaste lasten, ziet u ook hoeveel er paar maand uitgaat naar de woonlasten. U kunt hier snel en eenvoudig op besparen.

Huur en hypotheek

Kijk of u recht heeft op huurtoeslag. Als u een laag inkomen heeft en hoge huurkosten kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Met een hypotheek heeft u geen recht op deze toeslag, maar wel op rente aftrek. Dit is u waarschijnlijk al uitgelegd bij het kopen van uw huis. Meer manieren om te besparen zijn vervroegd aflossen en overstappen met uw hypotheek naar een andere aanbieder. Het kan al veel schelen als u ergens anders een lagere rente krijgt.

Stookkosten

Stookkosten, oftewel energie, zijn niet goedkoop. Natuurlijk kunt u de kachel lager zetten en een extra trui aantrekken, maar de beste manier om hierop te besparen is door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Online zijn veel vergelijkingswebsites te vinden om de laagste prijzen en aanbiedingen te bekijken.

Verzekeringen

Het verzekeren van uw woning is erg belangrijk en het is hierbij niet slim om meteen voor de goedkoopste verzekering te gaan. Vergelijk eenvoudig uw opstalverzekering via overstappen.nl. Het combineren van diverse verzekeringen bij een maatschappij kan u al snel voordelen opleveren. Het is vaak goedkoper en zo voorkomt u dubbel verzekerd te zijn. Ook geven sommige verzekeraars goede kortingen zodra u meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Regel eenvoudig uw woonverzekering op overstappen.nl.

Onderhoud

Wanneer u een koopwoning hebt bent u zelf verantwoordelijk voor de onderhoud ervan. Als u geen twee linker handen heeft, is het goedkoper om de onderhoud van uw woning zelf te doen. Gaat dat niet, dan kunt u hiervoor bent iemand inhuren. Een specialist of vakman is soms duurder, maar levert wel beter werk wat langer meegaat. Van belang is ook om het onderhoud van uw woning op tijd te doen. Wacht u te lang, met bijvoorbeeld het verven van uw kozijnen? Dan kan het hout onder de verf gaan rotten. Kosten kunnen zo erg hoog oplopen.