Tuin opfleuren in de winter

Tuin opfleuren in de winter? Geen probleem!

Voor veel mensen is de tuin een echte aangelegenheid voor het voorjaar en zomer. Op zich niet raar want bij een lekker temperatuurtje en stralend zonnetje zit je toch net even wat lekkerder in de tuin dan bij -5˚C en sneeuw. Desondanks vinden we het fijn als de tuin er in de winter netjes bij ligt. Van achter het raam kun je immers ook genieten van een prachtige wintertuin. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat er in de winter wat te zien is en je tuin dus niet alleen bestaat uit zomerbloeiers. Door tuinplanten te combineren die ieder in een ander seizoen attractief zijn, kun je jaarrond een aantrekkelijk tuin creëren. Om je een handje op weg te helpen volgen hieronder een aantal toppers voor in de winter tuin. Koop voordelig online deze planten bij Plant en Grow.

(Blauwe) conifeer

Hoewel deze plant een wat oubollig imago heeft, is het een echte klassieker om kleur te creëren in de tuin. Tevens is de blauwe conifeer uitgeroepen tot tuinplant van de maand Januari. Denk hierbij aan de sparren, cipressen en jeneverbessen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, kleuren en vormen en lenen zich daardoor perfect voor in grote en kleine tuinen (ook op het balkon of terras is de plant goed te gebruiken). Door verschillende coniferen met elkaar te combineren, zoals de Juniperus squamata ‘Blue Star, Chamaecyparis ellwoodii en Picea glauca ‘Conica’ kun je gezellige ‘hoekjes’ creëren in de tuin. Alle soorten zijn wintergroen, oersterk, hebben weinig onderhoud nodig en fleuren binnen no time je tuin kleurrijk op. Ook in pot is de conifeer goed te gebruiken.

Helleborus

Planten bloeien alleen in het voorjaar en zomer hoor je mensen wel eens zeggen…..dacht het niet! Voor wie gek is op bloemen en ook in de winter wil genieten wat schitterende bloemenzeeën moet zeker eens kijken naar de Helleborus, ook wel Nieskruid of Kerstroos genoemd. Waar veel planten ondergronds de winter doorkomen, laat de Helleborus zich pas in de winter zien. Deze plant is in verschillende kleuren te verkrijgen zoals wit, roze, geel, paars en rood. Zowel in pot als in de volle grond is het Nieskruid goed te gebruiken en erg mooi als groepsbeplanting. Bijkomend voordeel: deze plant groeit uitstekend op schaduwrijke plekken waardoor zelf op de donkerste plekken in de tuin nog kleur kan worden gecreëerd!

Kronkelhazelaar

De Corylus, zoals de Kronkelhazelaar in het Latijns wordt genoemd is in tegenstelling tot bovengenoemde planten juist solitair erg decoratief. Een plant vertegenwoordigd niet altijd door zijn blad of bloem een sierwaarde in de tuin. De Kronkelhazelaar is hier misschien wel het beste voorbeeld van. De Corylus heeft namelijk een prachtig wintersilhouet door de krullende en gedraaide takken. Waardoor de takken gekruld zijn weet niemand, al wordt gedacht dat dit door een virus wordt veroorzaakt. Ondanks dat blijft het een prachtig gezicht. Zeker met een laagje sneeuw op ieder tak steelt deze heester absoluut de show in de tuin. En dit is nog niet alles! De Kronkelhazelaar is een naakt-bloeier wat betekend dat de Corylus al bloeit (februari/maart) nog voordat het blad zich heeft geopend. Hierbij vormen zich mooi gele katjes. Na de bloeiperiode openen zich de eironde bladeren die erg zacht aanvoelen en later ook iets of wat gaan krullen.

Hou je van groen blad? Kies dan voor de Corylus avellana ‘Contorta’. Hou je meer dan rood blad, ga dan voor de Corylus avellana ‘Red Majestic’.