Vier tips voor het kiezen van een goede makelaar

Een huis kopen of verkopen is een moeilijke taak waar enorm veel bij komt kijken. Om een goede afwikkeling te verzekeren, is het dan ook belangrijk een deskundige makelaar in te schakelen. Maar hoe weet je nu of je met een bekwame makelaar te maken hebt?

Een grondige kennis van de regio

Ten eerste is het belangrijk dat je voor een makelaar kiest die bij jou in de buurt gevestigd is. Dit maakt het hele proces namelijk een stuk makkelijker. Zo kunnen jullie alle details persoonlijk bespreken en kan de makelaar je bij elke bezichtiging bijstaan. Verder kent een lokale makelaar de regio door en door. Hij heeft een goed zicht op de waarde van de huizen en weet welke buurt geschikt is voor jou. Dit geeft hem dan ook een groot voordeel tijdens de onderhandelingen, waardoor hij steeds een correcte prijs kan bepalen.

Voldoende ervaring

Kies verder ook best voor een makelaar met voldoende ervaring. Een makelaar die al jaren bezig is, heeft al heel wat meegemaakt. De kans op beginnersfouten is dan ook klein en je weet dat je waar voor je geld krijgt. Bovendien beschikken ervaren makelaars vaak over goede referenties en een uitgebreid netwerk. Het is trouwens ook een goed idee advies aan familie en vrienden te vragen. Vraag even na met welke makelaars zij hebben samengewerkt en hoe dit is verlopen. Zo krijg je meteen een goed idee wat de sterke en de zwakke punten van het makelaarskantoor zijn en of het een geschikte optie voor jou is.

Vergelijk verschillende opties

Het is ook belangrijk dat je verschillende makelaars met elkaar vergelijkt. Kijk verder dan de eerste twee makelaars die je tegenkomt. Nodig alle makelaars uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Stel tijdens dit gesprek de juiste en slimme vragen, zodat je een duidelijk beeld van hun waarden, hun kennis en hun visie krijgt. Vraag bijvoorbeeld steeds naar de geschatte verkoopwaarde en een realistische verkooptermijn. Een goede makelaar wacht trouwens niet op de vragen, maar zal deze informatie vanzelf met jou delen.

Persoonlijke klik

Het (ver)kopen van een huis is een emotionele zaak met een groot financieel aspect. Het is dus enorm belangrijk dat je volledig op je makelaar vertrouwt. Het lijkt misschien niet vanzelfsprekend, maar een persoonlijke klik met je contactpersoon is dan ook één van de belangrijkste criteria. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat hij in jouw belang handelt en naar jouw wensen en eisen luistert. Een goede samenwerking ontstaat namelijk alleen op basis van wederzijds vertrouwen en respect.

Bron: Sweep Makelaardij