Wat zijn de taken van een service engineer

Een service engineer is een belangrijke baan. Zoals je weet bestaan veel industriële processen uit allerlei machines die ervoor zorgen dat producten worden gemaakt of services worden verricht. Een service engineer is erg belangrijk voor deze machines. De engineer verzorgt namelijk het onderhoud over deze machines en zorgt dat de processen soepel lopen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere taken die je moet voldoen als je van plan bent om een service engineer te worden. Er zijn ook een aantal eisen voor je begint aan dit beroep.

De eisen en taken van een service engineer

Als je een service engineer wilt worden moet je natuurlijk voldoen aan een aantal vereisten. Zo is het mogelijk om met een mbo-opleiding of een hbo-opleiding een service engineer te worden. Zo kan je op mbo-niveau een opleiding doen zoals Elektronica, werktuigbouwkunde of informatica. Met een hbo-niveau kun je een engineering opleiding, mechatronica of iets in die richting studeren. Vaak is het nodig om een omscholing te volgen die aangeboden kan worden door een bedrijf, maar die je ook zelf kan volgen. Zo bezit je over de kennis die nodig zijn om een service engineer te worden.

Een service engineer houdt zich dus bezig met het onderhoud van machines in industriële processen. Met dit beroep moet je vaak rondreizen. Het onderhouden van een machine moet vaak op locatie gebeuren. Je gaat met een team van service engineers of alleen naar een bedrijf toe om onderhoud te voorzien voor machines. Wat voor machines dit zijn is afhankelijk van het soort werk dat je doet, bij welk bedrijf je werkt en wat je achtergrond is als service engineer. Vaak zien we dat service engineers later zich gaan specialiseren in een bepaald soort machine of onderhoud.

Een service engineer wordt het vaakst ingeschakeld wanneer een machine kapot is gegaan bij een bedrijf of niet optimaal presteert. Je hebt veel kennis over de machines nodig, omdat het repareren soms vereist om het apparaat helemaal uit elkaar te halen en vervolgens weer in elkaar te zetten. Dit kan gaan om verschillende soorten machines. Denk bijvoorbeeld ook aan machines die gebruikt worden in de bouw bij het bouwen van nieuwe of het renoveren van bestaande woningen.

Hoe wordt je service engineer

Op de website van https://www.wr.nl/ kan je allerlei vacatures vinden voor service engineer worden. Deze vacatures zijn voorzien van een duidelijke omschrijving van wat er van je wordt verwacht, wat je positie is en wat voor machines je zou gaan moeten onderhouden. Sommige bedrijven bieden een omscholing aan en betalen deze zelfs zodat je een engineer kan worden voor hun bedrijf. Er zijn veel verschillende branches waar je in kan werken als service engineer, en daarom is het verstandig om de verschillende vacatures met elkaar te vergelijken als je van plan bent om service engineer te worden