badkamer

Zo zorg je dat je korter doucht

Je hoort steeds vaker waarom je korter en kouder zou moeten douchen. Je verbruikt zo namelijk minder water, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Maar zeker op koude dagen kan een lange en warme douche erg fijn zijn. Wij geven je een aantal tips om toch korter onder een minder warme douche te staan.

Zorg voor een warme badkamer

Een van de oorzaken van langer onder de warme douche blijven, is omdat je daarna een koude badkamer in moet. Als je ervoor zorgt dat je badkamer een lekkere temperatuur heeft, is de drempel niet zo hoog om de douche uit te zetten. Om je badkamer warm te krijgen, zet je waarschijnlijk de verwarming aan. Dit is natuurlijk niet het beste idee voor een lagere energierekening, daarom kun je beter investeren in een straalkachel badkamer. Deze gebruikt elektriciteit om jou te kunnen verwarmen. Zo stap je veel gemakkelijker uit de warme douche.

Gewenning is belangrijk

Het is niet lekker om meteen van een douchebeurt met 40 graden naar 20 graden te gaan, want dat ben je niet gewend. Je kunt het beste in stapjes de temperatuur lager zetten, bijvoorbeeld steeds 1 of 2 graden kouder. Doe dit aan het einde van de douchebeurt, zodat je de volgende douchebeurt met de koudere temperatuur begint. Voor je het weet ben je helemaal gewend aan de koude temperatuur, zonder dat het heel koud aanvoelt!

Time je douchebeurt

Weet je zelf hoe lang je normaal gesproken doucht? Waarschijnlijk is dit een stuk langer dan je denkt, want de tijd vliegt voorbij als je van een warme douche geniet. En douchebeurt van 5 minuten is dus ook zo voorbij, dus je hebt een manier nodig om de tijd bij te houden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een wekker die na 5 minuten afgaat. Je kunt ook gebruik maken van je muziek playlist: bijvoorbeeld dat je na 2 nummers stopt met douchen. Zo weet je zeker dat je niet te lang hebt gedoucht. Je kunt ook je partner of iemand anders in huis vragen om op de deur van de badkamer te kloppen na 5 minuten. Of je pakt het nog een tandje harder aan: je kunt ze vragen om de kraan voor warm water na 5 minuten dicht te draaien. Zo zul je zeker graag uit de douche gaan!