spiegelfolie

Wat is spiegelfolie?

Je hebt er wellicht al wel eens van gehoord maar misschien weet je nog niet precies wat het is. We hebben het hier over spiegelfolie. Spiegelfolie is een folie wat je kunt gebruiken om spiegels te maken. Ook kun je dit type folie gebruiken om bijvoorbeeld een spiegelwand te maken. Dit is een uitkomst als je geen plek hebt voor een staande spiegel. Niet iedereen heeft ook plek voor een wandspiegel waardoor spiegelfolie echt een uitkomst is. Hiermee kun je namelijk gemakkelijk een spiegel creëren zonder al te veel gedoe. Spiegelfolie plakt door middel van een lijmlaag. Hierdoor hoef je ook geen schroeven in de muren te schroeven. Wil je graag zelf spiegels maken? Dan is spiegelfolie hier ook voor te gebruiken. Je kunt het namelijk precies snijden in de vorm die jij wilt hebben.

Is het makkelijk aan te brengen?

Het aanbrengen van spiegelfolie is heel gemakkelijk te doen. Ga je op hout plakken? Zorg dan altijd dat het hout bewerkt is met een grondverf. Hierdoor heeft de lijmlaag een ondergrond waar deze op kan hechten. Ga je het op de muur plakken? Zorg dan dat de muur voorbereid is met primer. Anders heb je kans dat het folie niet hecht. Voordat je begint met plakken is het belangrijk dat het op maat gesneden is. Houdt altijd iets extra aan zodat je zeker weten genoeg hebt. Zorg voordat je begint dat de ondergrond goed gereinigd is en dat de primer/grondverf volledig droog zijn. De grondige schoonmaakbeurt kan gemakkelijk met warm water en een druppel afwasmiddel. Het aanbrengen van folie gaat gemakkelijker als de ondergrond nat is. Spuit deze daarom grondig nat met een plantenspuit met water. Op spiegelfolie zit een beschermlaag die er eerst afgehaald moet worden. Doe dit niet in zijn geheel maar met kleine stukken tegelijk. Anders heb je kans dat het aan elkaar kleeft en niet meer te gebruiken is. Begin met plakken in een hoek zodat je een lijn hebt. Dit maakt het plakken vele malen makkelijker. Zit het spiegelfolie helemaal zoals je het graag wilt? Dan is het tijd om het water te verwijderen en het folie volledig glad te strijken. Doe dit met een rakel en een theedoek. Zorg ook dat je er wat handdoeken onder legt. Dit vangt het te veel aan water op. Hierdoor wordt het geen waterballet. Heb je iets extra afgesneden aan het begin? Dan kan dit nu weggesneden worden. Als je dit allemaal hebt gedaan kun je genieten van je nieuwe zelfgemaakte spiegel!

Wat heb je allemaal nodig om het spiegelfolie aan te brengen?

Hierboven kun je al een beetje lezen hoe het aanbrengen van het spiegelfolie in zijn werkt gaat. Voor het aanbrengen heb je natuurlijk wel een aantal dingetjes nodig. Deze spullen heb je allemaal nodig:

  • Rolmaat of liniaal
  • Potlood om af te tekenen
  • Rakel met of zonder vilt
  • Stanleymes
  • Primer of grondverf
  • Theedoek en handdoeken

Veel succes met het maken van je eigen spiegels!