Akoestische metingen

Waarom een akoestische meting?

Geluidsproblemen op kantoor? Akoestische metingen zorgen voor duidelijkheid.

Akoestische metingen zijn ervoor bedoelt om in kaart te brengen waar het geluidsprobleem zit. Om een professioneel advies uit te brengen moeten akoestische metingen uitgevoerd worden volgens de ISO normering. Metingen bepalen wat uiteindelijk de beste oplossing is. Ruimte akoestiek bestaat uit 4 belangrijke onderdelen: nagalm, geluidsverval spraakverstaanbaarheid en de geluidsoverdracht.

Het is het ook belangrijk om de functie van de ruimte mee te nemen in de beoordeling. Er zijn natuurlijk ruimtes waarin veel geluid wordt gemaakt, maar er zijn ook ruimtes die bedoelt zijn om niet veel geluid in te maken.

Nagalm meten

Bij deze akoestische meting wordt de nagalm gemeten. Bij een ruismeting wordt er een bepaald aantal decibel de ruimte binnengebracht. Op die manier wordt opgemeten hoe lang het duurt voordat het geluid vervalt. Uiteindelijk wordt bepaald of de geluidsverval voldoet aan de norm. Omdat er wordt gekeken in welke frequentiehoogte het probleem zit, kan daar een passende oplossing voor worden gezocht.

Geluidsverval meten

Wat een akoestische meting doet, is het weergeven hoe snel spraakgeluid in een ruimte vervalt. Het is wel zo prettig als er op een goede manier te communiceren valt met elkaar. Met alleen een nagalm meting betekend het namelijk niet persé dat het gehele probleem verholpen is. Een goed geluidsverval is erg belangrijk om bijvoorbeeld op een prettige manier telefoongesprekken te kunnen voeren zonder dat je elkaar stoort.

Spraakverstaanbaarheid meten

Wanneer er een goed geluidsverval is in een ruimte is er vaak ook geen probleem met de spraakverstaanbaarheid. Akoestische metingen sluiten goed op elkaar aan en daarom kan het ook zijn dat er maar een paar nodig zijn. Dit probleem kan veroorzaakt worden door harde oppervlakken. De oplossing is om op effectieve plekken geluidsabsorberende panelen te plaatsen. spraakhoogte door harde oppervlakken zoals glas, beton of modern stucwerk. Dit is te op te lossen, of beter nog, te voorkomen door op strategische plekken in de ruimte hoogwaardig absorberende wandpanelen te plaatsen.

Geluidsoverdracht meten

Hoe fijn is het als je op een rustige en stille plek je belletje kan doen, terwijl niemand er last van heeft? Een van de belangrijkste akoestische metingen is toch echt de geluidsoverdracht. In scholen, bioscopen, en studio’s is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat het goed zit met het geluidsoverdracht.

Naast akoestische metingen kan Acoustinorm ook andere effectieve metingen doen om de werkplek te analyseren. Namelijk:

  • dagdosis
  • werkplekanalyse
  • gevelbelasting

Meer weten? Neem een kijkje op de website van Acoustinorm: www.acoustinorm.nl