Dakcoating: match je interieur

Dakcoating wordt steeds populairder in Nederland. Het coaten van je dak heeft niet alleen een beschermende functie, maar geeft ook de mogelijkheid eenvoudig de kleur van je dak te veranderen. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dakcoating.

 

Wat is dakcoating?

Dakcoating is een vuilafstotend middel welke kan worden aangebracht op pannendaken. Vuil, mos en algen kunnen zich niet meer hechten aan de dakpannen. De coating is verkrijgbaar in diverse kleuren. Na afloop ziet je dak er als nieuw uit!

 

Wanneer je kiest voor dakcoating zorgt de dakdekker er allereerst voor dat je dak goed schoon is. Dit doet de dakdekker door middel van een dakreiniging. Met een hogedrukspuit worden de dakpannen schoongemaakt.

 

Het is aan te raden om je dak daarna te laten impregneren. Je gehele dak wordt ingespoten met een kleurloos impregneermiddel: dit zorgt er niet alleen voor dat je dak waterdicht is, maar ook de coating wil beter hechten. Tot slot brengt de dakdekker de coating aan onder lage druk.

 

Het is belangrijk om het coaten van je dak uit te besteden aan een dakdekker. Op zoek naar een dakdekker bij jou uit de buurt? Hier kan je dakdekkers vergelijken.

 

De voordelen van dakcoating

Wanneer je kiest voor dakcoating, profiteer je van de volgende voordelen:

  • Je dak ziet er weer als nieuw uit
  • Je hebt de mogelijkheid een andere kleur te kiezen
  • Dakcoating is goedkoper dan nieuwe dakpannen
  • Dakcoating gaat ongeveer 10 jaar mee, zolang zijn je dakpannen beschermt
  • De werkzaamheden zijn binnen 2 werkdagen afgerond
  • Het is goedkoper dan de aanschaf van nieuwe dakpannen

 

Wat kost dakcoating?

Voordat de dakcoating kan worden aangebracht, moet het dak gereinigd worden. Dakreiniging kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Om ervoor te zorgen dat de coating goed hecht aan de dakpannen, wordt het dak geïmpregneerd. Dit kost ongeveer tussen de €5,- en €10,- per m². Vervolgens kan de coating worden aangebracht: houdt rekening met een prijs tussen de €20,- en €30,- m².

 

Een kleur kiezen

Dakcoating is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren: je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het dak neon roze of geel laat coaten, maar je kunt wel de kleur van je dak matchen met je interieur en/of het buitenschilderwerk.

 

Raadpleeg als eerste de gemeente voor je de buitenkant van je huis gaat veranderen. De gemeente controleert of je een vergunning nodig hebt of niet en brengt je op de hoogte van de richtlijnen. Een ander punt waar je op moet letten is de omgeving: kijk niet alleen naar je buren, maar ook of je in een stedelijk of landelijk gebied woont. Stem de kleur ook daaropaf.

 

Populaire kleuren voor dakcoating zijn antracietgrijs, zwart, donkerbruin en terracotta. Ben je toe aan iets nieuws? Kies dan voor een totaal andere kleur dan je nu hebt. Wanneer je tevreden bent met de huidige kleur, frist het dak al behoorlijk op wanneer je een nieuwe laag coating laat aanbrengen. Dit kan in dezelfde kleur als dat het is, maar ook net een andere tint is een goede optie.