Hoe woonkamer sfeervol verlichten?

Het kiezen van de juiste verlichting is belangrijk voor het creëren van een sfeervolle woonkamer. Je kan een prachtig interieur hebben, maar zonder de juiste verlichting kan dit helemaal in het teniet vallen. Licht is een element die heel belangrijk is voor het overbrengen van sfeer. 

Je kan een woonkamer vaak ingericht in verschillende zones, zoals bijvoorbeeld het woongedeelte, het eetgedeelte en een werkgedeelte. Bij elk van deze gelegenheden heb je andere wensen wat betreft de uitstraling. Dit kan je doen door het combineren van verschillende licht elementen. Het woongedeelte waar je komt om lekker te relaxen heeft een ander soort verlichting nodig dan de plek waar je leest of werkt. Hieronder bespreken we een enkele soorten verlichting:

 

  • Basisverlichting

Basisverlichting is de meest algemene verlichting die wordt gebruikt. Het doel van de basisverlichting is om de woonkamer op een aangename manier te verlichten en bestaat over het algemeen uit een centrale plafondlamp die is aangesloten op de hoofdschakelaar. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden dat de verlichting geen vervelende lichtinval heeft op bijvoorbeeld de tv.

 

  • Taakverlichting

Het is wenselijk dat je werk- of leesplek prettig en goed verlicht is. Om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van schaduwen, is het belangrijk dat je lichtpunten hebt vanuit verschillende hoeken. Dit kan zijn vanuit een bureaulamp, een staanlamp of door middel van muur verlichting. 

 

  • Sfeerverlichting

Met sfeerverlichting kan je de sfeer in een woonkamer in een handomdraai aanpassen met bijvoorbeeld het gebruik van dimbare verlichting. Het dimmen van de verlichting kan ’s avonds voor een knusse sfeer zorgen. Naast dimbare verlichting heb je tegenwoordig ook verkleurbare ledverlichting, door het vaak kleine formaat kan je deze makkelijk in elke woonkamer verwerken. Zo kan je de verlichting in je huis helemaal aanpassen aan je eigen stijl en voorkeur. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld indirect licht te creëeren.