Isolatie

Isolatie, tegenwoordig meer dan ooit onmisbaar

We stellen tegenwoordig alles in het werk om ervoor te zorgen dat onze vaste kosten zoveel mogelijk gedrukt kunnen worden. Dit doen we onder meer door een goede isolatie te voorzien in onze woning. Het goed isoleren van een woning is echter niet alleen van belang om warmteverlies tegen te gaan. Daarnaast zorgt het er ook voor dat ons milieu een hart onder de riem kan worden gestopt. Bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat het aanbrengen van isolatie in de verschillende onderdelen van je woning het woonklimaat kan bevorderen. Wil jij ook graag kunnen rekenen op al deze interessante voordelen? Lees dan vooral even snel verder en ontdek alles wat je mag verwachten van isolatie. 

  • Welke onderdelen van je woning moet je isoleren?

Op het ogenblik dat mensen de keuze maken om (nieuwe) isolatie aan te brengen in hun woning kan er worden vastgesteld dat er daarbij in eerste instantie naar het dak wordt gekeken. Dat heeft alles te maken met het feit dat er de voorbije jaren steevast is benadrukt dat het dak het belangrijkste onderdeel is van de woning om te isoleren. Hoe komt dat nu precies? Zeer eenvoudig. Onderzoeken hebben aangetoond dat er via het dak ongelofelijk veel warme lucht ontsnapt. Dat zorgt ervoor dat je energiefactuur al snel behoorlijk de hoogte in kan worden gestuwd. Door het dak te isoleren wordt dit probleem voorkomen. 

  • Vergeet ook de andere delen van je huis niet! 

Het toepassen van isolatie in het dak van je woning is dus iets waar je altijd stil moet blijven bij staan. Dat is echter niet alles. Veel mensen isoleren namelijk vandaag de dag het dak van hun huis, maar vergeten daarbij de rest van hun woning. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor warme lucht geldt namelijk dat ze altijd een stijgende beweging maakt. Met andere woorden, ze stijgt als het ware van de vloer naar het dak. Alle onderdelen van het huis vanaf de vloer moeten dan ook worden geïsoleerd. Voorzie dus zeker niet alleen maar isolatie in het dak, maar plaats ze ook in de vloer en in de muren. Enkel en alleen op die manier kan je jezelf namelijk beschermen tegen warmteverlies en een te hoge energiefactuur. 

Wilt u graag uw dak isoleren? Klik hier!

  • Vergelijk de verschillende soorten isolatie op de markt 

Ga jij ook isolatie kopen om in je huis te plaatsen? Dan dien je er rekening mee te houden dat er tegenwoordig heel wat verschillende soorten isolatie op de markt zijn terug te vinden. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen de volgende mogelijkheden: 

  1. Glaswol en rotswol isolatie;
  2. PUR isolatieplaten;
  3. PIR isolatieplaten;
  4. Papiervlokken;
  5. Hennep en kurk; 
  6. XPS isolatie; 

Bovenstaande soorten isolatie zijn bovendien zelfs nog niet alles. Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een bepaald type isolatiemateriaal kunnen we je eigenlijk alleen maar aanraden om eerst even grondig stil te blijven staan bij de onderdelen van je woning die je graag zou willen isoleren. Aan de hand van deze keuze kies je dan uiteindelijk het voor jou beste isolatiemateriaal.