Een goed bed, welterusten!

Het belang van een goede nachtrust staat boven twijfel. Hoeveel uren per nacht, hangt van de persoon af. Voor 65% van de volwassenen is 7 tot 8 uren het meest gepast, waarbij 7 beter zou zijn dan 8 uren. Van de volwassenen heeft 2% 10 of meer uren slaap nodig en 8% procent heeft aan 5 tot 6 uur voldoende. Dat laatste komt door een betere slaapefficiëntie. Terwijl we slapen gaan we door diverse fasen. De slaap begint met een fase tussen de waak- en slaaptoestand. Vervolgens gaat die over in een diepere slaap. Deze fase maakt tot 50% van de totale slaapduur uit. Van de fase van diepe slaap gaan we over in de REM- of droomslaap. Genoemde cyclus moeten we per nacht 4 to 5 keer doorlopen. Kortslapers komen echter na de eerste keer niet meer opnieuw in de fase van lichte slaap, maar gaan gelijk door naar de diepe slaap. Deze fase is de meest belangrijke. Als je geen kortslaper bent, maar je hebt een aantal korte nachten, dan is dat niet onmiddellijk een ramp. Normaal gesproken halen we het tekort later weer in. Maar in alle gevallen wil je goed slapen en met een fit gevoel weer opstaan. Een slecht matras kan onder meer pijn in rug en schouders, een stramme nek of hoofdpijn geven. Ook kan je bij het wakker worden slapende en tintelende benen of armen hebben. Dat komt doordat de bloedtoevoer wordt afgeknepen. Je gewicht moet op de juiste manier verdeeld te worden over het matras. Een hard matras zou goed zijn, ware het niet je dan steeds omdraait en onrustig slaapt. Een zacht matras geeft weer te weinig steun aan het lichaam. De slaaphouding speelt ook een rol. Slaap je op je rug, dan beter geen hard matras. Slaap je veel op je zij, dan zal een matras met verschillende comfortzones voor jou de beste keuze kunnen zijn. Weinig mensen slapen op hun buik, maar in dat geval zou een steviger matras beter zijn. Vispring bedden zijn maatwerk bedden, die specifiek voor een persoon worden gemaakt.

Meer over matrassen

Vrijwel alle matrassen hebben een vulling die bestaat uit meerdere lagen van verschillende materialen. De diktes van de lagen, de materialen waaruit ze bestaan en hun volgorde, bepalen hoe een matras ondersteunt en ventileert. Onder meer de volgende materialen worden onderscheiden: pocketvering, koud-, traag- en polyetherschuim, vezels, gel, latex, PU schuim, Bonell vering en waterbed. Het is zeker niet per se zo dat de minder goede kwaliteit van een laag kan worden gecompenseerd door de goede kwaliteit van een andere laag. De laag met de minste kwaliteit bepaalt als het ware de kwaliteit van het matras.

Pocketvering

Pocketvering bestaat uit een groot aantal springveren, elk in hun eigen zakje (pocket). Vanwege dit laatste functioneert elke veer onafhankelijk van de anderen. Door gebruik te maken van diverse diktes van het staaldraad voor de veren, in combinatie met het aantal windingen en de hoogten ervan, kunnen comfortzones voor de ondersteuning van delen van het lichaam worden aangebracht.

Koudschuim of ‘High Resilience (HR)’ schuim

De naam koudschuim heeft te maken met de productiewijze, verder niet. Het is de meest gebruikte schuimsoort voor matrassen. Vrijwel alle matrassen bevatten tenminste een laag koudschuim. Er zijn veel verschillende kwaliteiten. Soms is er gel aan toegevoegd. De prijzen kunnen daarom sterk variëren.

Traagschuim

Traagschuim wordt ook wel geheugenschuim genoemd. Het past zich goed aan, aan de vorm van het lichaam door de warmte daarvan. In het bijzonder voor bedlegerige mensen is het een prima materiaal. Nadat iemand opstaat, neemt het wat tijd voordat het schuim weer in zijn oorspronkelijke staat komt. Het wordt wel als comfort laag bovenop een matras gelegd. Het is een duur materiaal.

Polyetherschuim of PE-schuim

Polyetherschuim of PE-schuim wordt in de goedkoopste matrassen voor volwassenen gebruikt. De kwaliteit is niet slecht, maar het voelt in verhouding minder comfortabel en soepel aan.

Vezels

Vezels ventileren heel goed, wat echter helaas soms door schuimlagen er omheen weer teniet wordt gedaan.

Gel

Een gellaag kan een schuimlaag zijn met daarin verspreid heel kleine geldeeltjes. De gel kan ook in een massieve laag worden verwerkt.

Latex

Natuurrubber, synthetische latex of een combinatie van deze twee wordt gebruikt voor een vulling met latex.

PU (polyurethaanschuim) schuim

Koud- en traagschuim zijn in wezen bijzondere vormen van polyurethaanschuimen. ‘Normaal’ PU schuim heeft een lagere dichtheid en veerkracht dan koudschuim. Het traagschuimeffect is tevens afwezig. Normaal PU schuim is daarom goedkoper dan koud- en traagschuim.

Bonellvering

Bonellvering bestaat uit vele losse, dubbel conische vier- of vijf slag veren. Die zijn met een spiraalveer onderling verbonden. Deze matrassen zijn moeilijk in zones te verdelen. Ook bewegen ze lang na als je je omdraait. Ze zijn daarom in Nederland niet populair meer.

Waterbed

Een waterbed vormt zich uitstekend naar het lichaam. De temperatuur en andere zaken zijn in te stellen. Ook heb je in een waterbed minder last van stof, bacteriën en huisstofmijt. Een waterbed ventileert echter niet. De stroomkosten zijn behoorlijk hoog. Veel onderhoud is nodig en er is een risico van lekkage en dat verwarmingselementen kapotgaan.

Conclusie

Er is een zeer ruime keuze uit matrassen. Het bovenstaande zou je kunnen helpen om je keuze te bepalen. We hebben het dan over universele matrassen. Dat betekent dat ze niet specifiek voor een bepaald persoon worden gemaakt. De eerder genoemde Visspring bedden worden door de Engelse fabrikant ervan op maat gemaakt. Dit merk wordt in Nederland vertegenwoordigd door Bröring. Voor meer informatie, hun website is Bröring.com.