water

Tip: waterontkalker

In ons land is het percentage kalk in het leidingwater standaard aan de hoge kant. Soms is dat gehalte echter zo hoog dat je dit echt merkt tijdens de dagelijkse bezigheden. Zo word je huid droger nadat je gedoucht hebt en datzelfde geldt voor je haar. Je merkt dat de was veel harder uit de wasmachine komt en merkt dat apparaten die werken met water minder goed functioneren. Is dat het geval, dan moet je er echt voor zorgen dat het kalkgehalte in het water naar beneden gaat. Dat kan prima met een waterontkalker.

De transformatie van hard naar zacht water

Een waterontkalker ontdoet het leidingwater van kalk. Water stroom de waterontkalker in, waar kleine bolletjes hars vervolgens de kalk aan het water onttrekken. Het water stroomt dus in harde vorm de ontkalker in, en komt er veel zachter weer uit. Meteen nadat een waterontkalker is geplaatst merk je effect. Je haar en huid voelen meteen minder droog aan en de apparaten die met water werken (de vaatwasser bijvoorbeeld) doen hun werk veel beter. Bovendien hebben de apparaten minder energie nodig om hun werk te kunnen doen. Dat zie direct terug aan de energierekening. Wat dat betreft verdien je door een lagere energienota de investering in een waterontkalker snel terug. Ook is het een feit dat je minder zeep- en shampoo producten nodig hebt als je de beschikking hebt over zachter water. Dat heeft weer positieve impact op het milieu. Redenen genoeg dus om ook voor een waterontkalker te kiezen.

Zorg voor voldoende zout in de ontkalker

Kleine korreltjes hars zorgen er dus voor dat kalk uit water verdwijnt. Dat kunnen de kleine bolletjes niet onbeperkt. Op een bepaald moment raken de bolletjes verzadigd en moet er gedegenereerd worden. Zelf hoef je er niets voor te doen, het apparaat doet dat automatisch, het enige waar je wel voor moet zorgen is dat er voldoende zout beschikbaar is. Want na een spoelbeurt met zout kunnen de kleine deeltjes hars weer prima hun uitstekende werk verrichten. 

Waterontkalker laat je plaatsen

Kies je voor een waterontkalker, dan laat je die bij voorkeur plaatsen. Regel dit meteen als je een ontkalker koopt. Vaak moet een deel van de waterleiding verlegd worden namelijk, en dat is werk waarvoor toch wel de nodige expertise en ervaring nodig is. Is de ontkalker eenmaal geplaatst dan heb je er geen omkijken meer naar. Het mooie is de snelle werking van de ontkalker. Ook de douche zal er zichtbaar van opknappen. De kalk die doorgaans in de voegen in de badkamer trekt, is er niet meer en dus ziet de badkamer een stuk frisser uit. 

Verdien de investering in een ontharder terug

Een waterontkalker, ook wel waterontharder genoemd, is onmisbaar als jij de was weer zacht uit de wasmachine wilt halen en af wilt van een droge huid en droog haar. Het is de investering waard, zeker omdat je die door de veel lagere energierekening ook nog eens snel weer terug kunt verdienen.