Parket, mooi en functioneel
Parket is een houten vloerbedekking, bestaande uit delen van diverse formaten, die op een systematische manier op de vloer worden gelegd. Je hebt parketvloeren met veel verschillende patronen. Je kunt bijvoorbeeld een Visgraat parket kopen. Dat is een veel gebruikt patroon.
Typen parket
We onderscheiden een volhouten en een lamelparket. Zoals de naam al aangeeft, bestaat een lamelparket uit diverse lagen, met een totale dikte van meestal 14 mm. Daarvan is de hardhouten toplaag meestal 3 tot 4 mm dik. De onderlaag is van multiplex en de tussenlaag van dwarslatjes, meestal van vuren- of grenenhout. Het voordeel van lamelparket is dat het weinig krimpt of uitzet. Dit in tegenstelling tot volhouten parket dat uit massief hout van enkele centimeters dik bestaat. Zonder ervaring wordt het afgeraden om een volhouten parketvloer zelf te leggen. Strokenparket heeft een breedte van 5 t/m 9 cm, een dikte van 6,3 mm t/m 22 mm en diverse lengtes. Het heeft een messing en groef met een hoogte/diepte van ongeveer 10 mm. Met een dikte van 6 tot 9 mm en zonder messing-en-groefverbinding, het zogenoemde click-systeem, praten we van tapis parket. Een tapisvloer is een parketvloer die op een traditionele manier in elke gewenst patroon kan worden neergelegd, waarbij de plankjes tegen elkaar aan worden gelegd.
Leggen van parket
Voor het leggen van parket is een volkomen vlakke vloer vereist, waarvan eventuele oneffenheden zijn verwijderd. Het is beter om bij een vloer van beton of tegels eerst een vochtwerende laag van plasticfolie neer te leggen. Op een ongelijke houten vloer zou je eerst een ondervloer van spaanplaat kunnen leggen. Een tussenlaag kan ook zorgen voor geluiddemping, waarvoor onderburen dankbaar zullen zijn. Een vloer van lamelparket kan je vast of zwevend neerleggen. Vast betekent dat het parket wordt gelijmd op de ondergrond. Bij zwevende aanleg ligt de parketvloer los op de ondergrond. In dat laatste geval kunnen er later ruimtes tussen de planken gaan ontstaan. Bij het eerder genoemde click-systeem, worden de delen als het ware in elkaar gestoken. Het wordt wel toegepast bij lamelparket. Een voordeel van dit systeem is dat het uit elkaar kan worden genomen, bijvoorbeeld voor een verhuizing. Een volhouten parket wordt altijd op de ondergrond gelijmd of gespijkerd. Bij een tapis parket wordt eerst een ondervloer van mozaiek eiken of spaanplaat gelegd, die wordt vastgemaakt op de bouwvloer. Vervolgens worden de plankjes op de ondervloer gelijmd en gespijkerd. Het parket wordt machinaal geschuurd, spijkergaatjes worden gevuld en de vloer wordt afgewerkt met olie, hardwaxolie of lak.
Houtsoorten en vloerverwarming
Enige van de vele houtsoorten die voor parket worden gebruikt, zijn eiken, beuken, kambala, mahonie, merbau en teak. Parketdelen van meerlaags hout zijn in de regel zeer geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Het beste zijn multiplanken met een massief houten toplaag. Een volhouten parketvloer kan beter niet met vloerverwarming worden gebruikt. Geschikte houtsoorten voor vloerverwarming zijn met name het eerder genoemde kambala, teak, merbau, eiken, maar ook onder meer wenge, padoek en afzelia. Omdat ze te veel werken, worden in ieder geval afgeraden het gebruik van essen, beuken, noten en kersen voor het parket.
Hoe gaat parket langer mee
De soort afwerking van het parket bepaalt het benodigde onderhoud. Die afwerking kan zijn met olie, waaraan eventueel was is toegevoegd. Andere afwerkingen zijn met name lak en soms was. In alle gevallen dient dagelijks het stof en vuil te worden verwijderd, want met name gruis en zand kunnen het oppervlak beschadigen. Dat kan met een stofdoek of stofzuiger. Verwijder tijdig vlekken. Dat kan met een lichtvochtige zachte doek. Als je vlekken laat indrogen, wordt de verwijdering daarvan een stuk lastiger. Nooit met veel water dweilen. Naast het schoonhouden dient diverse keren per jaar, na een grondige reiniging, een nieuwe beschermlaag op de vloer te worden aangebracht. Dat moet zeker op de slijtplekken. Hoewel het geen onderhoud is, zal je beschadigingen aan het parket willen voorkomen. Het neerleggen van vloermatten bij alle buitendeuren ligt voor de hand. Breng vilt aan onder de stoelen en andere de meubels die vaak worden verschoven. Laat het vilt niet vuil worden en vervang het tijdig, voordat het volledig versleten is. Bloempotten die op de vloer staan, dienen op schotels te staan en niet direct op de vloer. In het geval van meubels met wieltjes, kijk dan of je die beter met zachtere zou moeten vervangen. Draag liever geen naaldhakken op het parket. Probeer met een luchtbevochtiger/-ontvochtiger een goede luchtvochtigheid in de kamer te handhaven. Met de nodige zorg zal je lang kunnen genieten van je parketvloer