hottub

Wat zijn de verschillen tussen een houtgestookte en elektrische hottub?

Wat is er fijner dan na een lange dag in de hottub plaatsnemen? De dag afsluiten in het warme water van je hottub is natuurlijk ideaal, maar welke hottub past het beste bij je? Om daar een beeld van te krijgen, leggen we graag de verschillen uit tussen een elektrische en een houtgestookte hottub.


Wat is een houtgestookte hottub?


De meest traditionele vorm van genieten van een hotttub doe je met een houtgestookte hottub. Het water wordt in dit bad verwarmd door het maken van een vuurtje in de houtkachel. Deze houtkachel staat direct naast het bad, of er zelfs in. Het verwarmen gebeurt dus volledig natuurlijk; het brandende hout zorgt na een tijdje voor aangenaam warm water. Het systeem werkt vrij eenvoudig; een aanvoer zorgt voor koud water, dat vervolgens verwarmd wordt door de houtkachel. Hierna wordt dat warme water via de bovenste doorvoer weer in de hottub gestuurd. Deze natuurlijke circulatie werkt perfect en zorgt voor een heerlijk warm bad, zonder dat je hiervoor het elektriciteitsnetwerk hoeft te gebruiken.Hoe werkt een elektrische hottub?


De tegenhanger van de houtgestookte hottub is natuurlijk de elektrische hottub. Uiterlijk behoorlijk gelijk aan het houtgestookte bad, maar intern werkt het natuurlijk ietsje anders. Waar het houtgestookte bad via een houtkachel wordt verwarmd, heeft het elektrische bad een verwarmingselement. Eenmaal ingeplugd, zorgt dit element ervoor dat het water in het bad verwarmd wordt.

Welk bad verwarmt sneller?

 

Een houtgestookte hottub kan het water een stuk sneller aangenaam warm maken dan de elektrische tegenhanger. De houtkachel kan het water meestal al in een paar uur helemaal opwarmen, terwijl een elektrische kachel hier wat langer voor nodig heeft; reken op ongeveer 2 tot 3 graden per uur. Eenmaal op temperatuur blijft de elektrische hottub natuurlijk langer warm, mits je hem aan het stroom houdt. Dit wordt dan ook van harte geadviseerd, omdat je dan maar een keer het water echt warm hoeft te stoken. Als je het bad vervolgens aan het stroom houdt, blijft het gewoon altijd lekker warm en hoef je dus niet steeds opnieuw het water op te stoken. Op die manier kan je gewoon in het bad wanneer je dat wilt en hoef je niet een dag van tevoren het bad op te gaan warmen.

Welke past het beste bij je?


Die vraag is voor iedereen verschillend, maar beide hottubs hebben hun voordelen. Kies je voor de natuurlijke verwarming via een houtkachel, of wil je je hottub gewoon aanzetten en er geen omkijken meer naar hebben? Het kiezen tussen deze twee baden is voor iedereen persoonlijk, maar als je twijfelt helpen we je graag een eindje op weg. Neem contact met ons op en we gaan samen kijken naar de voor- en nadelen van de verschillende baden en kunnen je vervolgens prima loodsen naar een hottub waar je nog heel veel jaren plezier van gaat hebben. Of het nou via hout of stroom gaat, een heerlijk verwarmd bad zorgt voor ontspanning en heel veel plezier.