Laten we even naar sloten kijken

Geschiedenis

Van bij mensenheugenis voelen mensen als een druk om al wat ze bezitten te beschermen. Ze beginnen met het afdekken van de ingang van hun grotten met stenen; later verstopten ze hun goud en juwelen in de grond.

Dan vonden ze sloten uit. Eerst warden die gemaakt uit hout en touw. Ze deden goed hun werk, al waren ze niet zo mooi om naar te kijken. Er is veel historisch bewijs dat het gebruik van sloten al lang voor we ons kunnen inbeelden gebruikt werden. Zelfs in de bijbel (oud testament, in het boek rechters) worden er vaak sloten en sleutels vernoemd.

Soorten

In de moderne samenleving hebben we sloten en sleutels voor alles: het huis, het kantoor, de auto, de fiets. We hebben zelfs meer dan één sleutel voor hetzelfde gebouw; sleutels en sloten maken zo veel deel uit van onze dagelijkse routine dat we er niet meer bij nadenken (of misschien doen we dat alleen als de sleutelbos te zwaar is om te dragen in onze zak).

Maar we denken wel echt na over welk soort slot of welk soort sleutel we uitkiezen. Over het algemeen praten we over mechanische sloten (gebaseerd op mechanische activatie van de sleutels) elektromechanische sloten (die zowel mechanisch als elektronisch geactiveerd kunnen worden, maar waarbij meestal de sleutel wordt vervangen door een toetsenbord met cijfers om in te drukken) en elektronische sloten (die geactiveerd worden door een sleutelkaart die een specifieke code heeft, geprogrammeerd om gelezen te worden door een kaartlezer die bestuurd wordt door een automatische centrale of een lokale processor).

Slot opnieuw instellen

Het proces waarbij een slot opnieuw wordt ingesteld is vrij simpel (neemt slechts enkele minuten in beslag) en mag niet verward worden met het proces waarbij het slot vervangen wordt. Eigenlijk bestaat het uit het uiteen halen van de slotcilinder en alle oude slotpinnen vervangen door nieuwe, zodat er een nieuwe sleutel op past. Dan wordt de cilinder terug geïnstalleerd in het slot!

Als een familielid bijvoorbeeld de huissleutel verliest, kunnen we ervan uitgaan dat een dief deze in zijn bezit heeft. We moeten het deurslot onmiddellijk opnieuw instellen om een potentiële diefstal te vermijden. Het kost niet veel tijd en geld, maar het kan ons veel stress uitsparen. Dezelfde procedure wordt aangewezen als je verhuist naar een nieuw huis/appartement.

Hoe beter het slot is, hoe moeilijker het zal zijn voor de inbreker om in te breken!

Voor meer informatie over sloten, bezoek de website van de Slotenservice van Almere