Onoplettendheid kan leiden tot enorme stress als je alleen woont

Alleen wonen is heel fijn, maar soms kan het toch wel lastig zijn. Als je alleen woont, kunnen inbrekers jou tot een doelwit maken. Je moet te alle tijden oplettend zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Zit niet thuis met een angstig gevoel over wat er kan gebeuren. Het geheim om je veiliger te voelen als je alleen woont, is door vooruit te plannen en jezelf te beschermen. Op die manier kan je genieten van het alleen wonen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

  1. Zorg voor een nooduitgangsplan

Creëer een bestaande strategie voor moeilijke momenten, zoals brand of inbraak. Plan vooraf hoe je moet ontsnappen, bij wiens huis je veilig kunt blijven, en hoe je de politie snel kunt bellen. Als je dit plan hebt weggestopt, krijg je gemoedsrust en wordt het gemakkelijker om dergelijke enge situaties aan te pakken.

  1. Doe elke avond een controle

Ga elke avond voor het slapengaan na of je alle ramen en deuren hebt opgesloten en of het alarm aan is. Let goed op, want je moet niet voor verassingen midden in de nacht komen te staan. Het is ook goed om de slotenmaker te vragen om voor je controleren of jouw huis veilig genoeg is. Vooral na een inbraak is het verstandig om de sloten te vervangen.

  1. Koop een beveiligingssysteem

Beveiligingssystemen waren vroeger duur, verwarrend en moeilijk in te stellen. De huidige beveiligingssystemen zijn veel eenvoudiger en betaalbaarder. Er is geen reden om jouw huis volledig onbeschermd achter te laten. Een beveiligingssysteem kan beweging detecteren, jouw huis opnemen en zelfs de autoriteiten waarschuwen als je in moeilijkheden verkeert, waardoor het een waardevolle investering is. Maak niet de fout te denken dat beveiligingssystemen te duur of te ingewikkeld zijn. Doe je onderzoek en vind de juiste pasvorm, zodat je je beschermd voelt. De slotenmaker in de buurt kan je helpen met het kopen en instalelleren van een goed beveiligingssysteem.

  1. Koop een hond

Klinkt als een goed excuus om een puppy voor te adopteren! Behalve dat ze jouw gezelschap en knuffels geven, kunnen honden ook een utilitair doel dienen vanwege hun verhoogde reuk- en gehoorvermogen. Een blaffende hond kan een mogelijke inbraak afschrikken. Als een hond niets voor jou is, overweeg dan om een bordje te plaatsen met de tekst: “Pas op voor de hond.” Het zal je verbazen hoe zelfs de bedreiging van een hond voldoende is om een indringer af te zetten.

  1. Deel jouw plannen met vrienden en familie

Creëer een ondersteunend netwerk. Je woont misschien alleen, maar je bent zeker niet de enige. Jouw vrienden en familie kunnen je altijd helpen en ondersteunen in tijden van nood. Laat hen weten wat jouw planningen zijn en vraag hen om af en toe te controleren als ze bij jou in de buurt zijn. Deel jouw plannen met hen en blijf regelmatig in contact. Als er niets anders is, sluit dan vriendschap met je buren. Ze kunnen jouw meest waardevolle bezit zijn als je in de problemen zit.