Stopcontacten: Zorg dat je voldoende stopcontacten hebt in jouw huis

In elk huis is het belangrijk dat er voldoende stopcontacten zijn. Dat geldt voor zowel de slaapkamer, de badkamer, de zitkamer maar vooral voor de keuken. Ook is het makkelijk dat er buiten voldoende stopcontacten aanwezig zijn zodat je daar ook makkelijk met al je elektrische machines kunt werken. Je kunt tegenwoordig je stopcontacten ofwel het schakelmateriaal aanpassen aan je interieur omdat schakelmateriaal in veel soorten en maten verkrijgbaar is. Met goed en functioneel schakelmateriaal voeg je sfeer én stijl toe aan je interieur. Voldoende schakelmateriaal zorgt voor meer comfort. Denk hierbij aan extra schakelpunten op de slaapkamer waardoor je het bed niet meer uit hoeft om de lamp uit te schakelen.

Overal in huis zijn stopcontacten nodig

Stopcontacten ofwel wandcontactdozen zijn overal nodig. In je huis, de tuin, op kantoor en in een bedrijfshal. Als er gewerkt of geleefd wordt in een ruimte dan is er een stopcontact aanwezig. Wanneer je jouw huis gaat opknappen of verbouwen dan is het belangrijk om vooraf te bepalen waar je het stopcontact ofwel de wandcontactdoos wilt hebben. Voorheen werden stopcontacten op vaste plaatsen in huis geplaatst op ongeveer één meter hoogte. Tegenwoordig wil men door het hele huis stopcontacten hebben en het liefst zo laag mogelijk. Het aan- en uit schakelmateriaal wordt nog wel op één meter hoogte geplaatst. Vroeger was het ook heel gewoon om stopcontacten zonder randaarde te plaatsen. Vanaf 1996 ben je verplicht om wandcontactdozen/stopcontacten met randaarde te plaatsen. Zo moet vanaf 1996 de groepenkast ook voorzien zijn van een aardlekschakelaar.

Welk schakelmateriaal heeft jouw voorkeur

Het meeste schakelmateriaal is inbouwschakelmateriaal en is verkrijgbaar in vele soorten. Wanneer je schakelmateriaal uitkiest dien je er rekening mee te houden dat schakelmateriaal van verschillende merken niet met elkaar gecombineerd kan worden. Koop alleen A-merk schakelmateriaal zo ben je er zeker van dat het materiaal dat je aanschaft is voorzien van de benodigde keurmerken. Past standaard of neutraal schakelmateriaal niet in jouw interieur dan kun je kiezen voor kleurencombinaties bij het schakelmateriaal. Er zijn veel soorten schakelaars maar welke schakelaar heb jij nodig? Wil je één lamp aanschakelen dat kan met een wisselschakelaar. Dat kan dan vanaf één of twee punten. Bijvoorbeeld aan de onderkant en de bovenkant van een trap. Een serieschakelaar gebruik je om twee verschillende lampen vanaf één punt aan- en uit te schakelen. Bijvoorbeeld de gang en de trap. Bekijk vooraf welke schakelaar voor jouw doel geschikt is!

Schakelmateriaal bestaat uit delen

Schakelmateriaal is opgebouwd in delen. Het eerste deel is het basiselement dat in de muur wordt gemonteerd. Denk aan een schakelaar, een dimmer of een wandcontactdoos / stopcontact. Boven op het basiselement komt de afdekking zoals een schakelwip, een dimmerknop of een afdekplaatje. Het derde deel is het afdekraam ofwel de sierrand. Het afdekraam is enkelvoudig en meervoudig verkrijgbaar voor een horizontale of verticale plaatsing. Op plaatsen waar kinderen bij kunnen komen kun je het beste kiezen voor wandcontactdozen voorzien van kinderbeveiliging. Buiten plaats je alleen waterdicht schakelmateriaal. Zoals eerder gezegd is schakelmateriaal van verschillende merken niet onderling te combineren. Ook series van bepaalde merken zijn onderling niet te combineren. Daarom is het belangrijk vooraf goed te kijken welk merk schakelmateriaal en welke serie hiervan jouw voorkeur heeft.