Wat maakt een houten tafel zo mooi?

In bij ieder interieur kom je het wel tegen, meubilair van hout. Zo heeft bijna elke woning wel een houten tafel in zijn woonkamer staan. Hoe komt het toch dat hout zo populair is en waarom verre weg de meeste tafels gemaakt worden van hout? In dit artikel gaan we je uitleggen hoe dit komt.

Het materiaal is bewerkelijk

Één van de voornaamste reden waarom bijna alle tafels gemaakt worden van hout is omdat hout zich ontzettend goed leent om bewerkt te worden. Hierdoor kan de meubelmaker zicht helemaal laten leiden door zijn creativiteit en de meest unieke ontwerpen vervaardigen. Een tafelblad kan allerlei vormen aannemen, denk hierbij aan rond, ovaal of toch vierkant. Ook is het mogelijk om de natuurlijke vorm van de boom terug te laten komen in het blad. Dit noemen ze dan een boomstamblad. Hierbij wordt de boom in plakken gezagen waardoor het blad uit één groot oppervlak bestaat en je eigenlijk precies kan zien hoe de binnenkant van de boom eruit heeft gezien.

Hout is een natuurproduct.

Bij het samenstellen van je interieur staat de houten tafel vaak centraal. Het is een meubelstuk wat een prominenten positie krijgt in de woonkamer. Het gebruik van natuurproducten in dit geval hout geeft een warme uitstraling binnen het interieur. Hierdoor kun je makkelijk andere woonaccessoires of meubels combineren met de ‘look and feel’ van jouw houten tafel.

Hout combineren met staal.

Hout is niet alleen mooi van zichzelf maar kan ook prima gecombineerd worden met andere materialen. Zo zie je de laatste jaren een trend ontstaan omtrent industriële tafelpoten. De onderdelen van z’n tafelpoot worden eerst uit een stalenplaat gesneden met een laser. Hierna worden deze profielen aan elkaar gelast waardoor er een vorm ontstaat die het gewicht van het tafelblad kan dragen. Dit kan een onderstel worden die uit één geheel bestaat of uit tweedelen zoals bijvoorbeeld de x-poten. Deze tafelpoten kunnen dus in allerlei verschillen soorten en maten gemaakt worden waardoor je eindeloos kunt combineren in het samenstellen van jouw houten tafel. Daarnaast is het vaak mogelijk om te kiezen tussen verschillende poedercoatings. Kortom genoeg mogelijkheden om jouw ideale droom tafel zelf samen te stellen.

“The finishing touch”

Of te wel de afwerking van de houten tafel. Wanneer je de basis van de tafel helder hebt ben je nog niet klaar. Er zijn dan nog talloze mogelijkheden om de houten tafel net even wat extra’s te geven. Je kunt het een beetje vergelijken met kopen van een auto waarbij je nog de mogelijkheid hebt om deze uit te rusten met extra opties. Dat kan namelijk ook bij een houten tafelblad. Zo heb je nog mogelijkheid om te kiezen of je noesten en de nerven open wil laten of juist opgevuld wilt. Daarnaast is mogelijk om de tafelrand een jonger uiterlijk te geven door deze schuin af te laten lopen. Ook hierin zijn weer talloze verschillende stijlen te hanteren. Als laatste stap kies je nog even de juist laklaag en voilà jouw unieke tafel is klaar om gemaakt te worden!