gietvloer

Wat kost een gietvloer eigenlijk?

Een gietvloer is tegenwoordig niet meer weg te denken uit een modern interieur. Je hebt er nagenoeg geen onderhoud aan, het is slijtvast, je kunt het makkelijk schoonmaken en je kunt het in elke kleur laten aanbrengen die je wilt. Als je een gietvloer wilt gaan leggen zijn er een paar dingen waar je op moet letten, bijvoorbeeld voor welk type gietvloer je kiest, wat voor ondergronds je hebt, het oppervlak van ruimte waar de vloer moet worden aangebracht en wat de functie van de ruimte is. Dat zijn allemaal aspecten die meewegen in de prijs van een gietvloer.

Wat voor type gietvloer kies je?

Je kunt een gietvloer laten aanbrengen in cement, beton, epoxy of polyurethaan. Elk materiaal heeft zijn voordelen en nadelen. Beton is een natuurlijk materiaal en vaak goedkoper, maar kan gaan barsten. Epoxy en polyurethaan zijn kunststoffen die flexibeler zijn en kunnen worden aangebracht in elke kleur. 

Wat voor ondergrond heeft de vloer?

De ondergrond waarop de vloer moet worden aangebracht weegt ook mee in uiteindelijke prijs. Als de ondergrond eerst nog helemaal geëgaliseerd moet worden kost dat meer tijd en materiaal en dus uiteindelijk in meer kosten. Ook moet voor de kunststof vloeren altijd eerst een extra zandcementlaag worden gelegd. 

Hoe groot is de ruimte waar de vloer moet worden gelegd?

Het oppervlak van de ruimte waar de vloer moet worden gelegd speelt ook een grote rol in de prijs. De prijs voor een gietvloer wordt meestal berekend per vierkante meter. Hoe meer vierkante meters hoe duurder. Meestal krijg je wel korting bij grotere vloeroppervlaktes.

Wat is de functie van de ruimte waar de vloer moet worden gegoten?

De functie van de ruimte is bepalend voor het materiaal dat je kiest voor de vloer. Beton is bijvoorbeeld wel waterafstotend maar niet watervast. In het geval van een badkamer kun je dus beter voor een kunststof vloer kiezen. Met vloerverwarming is kunststof een betere keuze omdat het materiaal in een dunnere laag kan worden aangebracht.  

Wat kost een gietvloer?

De prijs van een gietvloer is onder meer afhankelijk van de bovenstaande factoren. Dan kunnen er nog extra kosten bijkomen voor bijvoorbeeld pigmenten, een glanzende toplaag of een antislip laag. Meestal liggen de prijzen voor een gietvloer ergens tussen de €10,- en €100,- per vierkante meter. Het is dus raadzaam van tevoren jezelf goed te laten informeren en offertes aan te vragen als je een gietvloer wilt laten aanleggen.